DRESSCODE: TENUE DE VILLE

DRESSCODE: TENUE DE VILLE

Oger helpt u bij het selecteren van kleding wanneer u een uitnodiging ontvangt met een kledingvoorschrift of dresscode. De eerste die behandeld wordt is Tenue de Ville. Eén van de meest voorkomende kledingvoorschriften die we vandaag de dag zien.

Wat is Tenue de Ville?

De dresscode ‘Tenue de Ville’ heeft tegenwoordig een andere betekenis dan voorheen. In de goede oude tijd kwam Tenue de Ville vanuit Frankrijk en was het een chique dresscode. Erg plat vertaald in het Nederlands betekent het ‘stadskledij’. Vroeger liep men in andere kleding over straat en was Tenue de Ville gebruikelijker in het dagelijkse leven. Tegenwoordig is het een dresscode bij speciale gelegenheden. Een goede houvast is: hoe formeler het evenement is, hoe donkerder de outfit. Maar, houdt hierbij in gedachten dat de aandacht uit moet gaan naar de gastvrouw/-heer. Houd het dus subtiel. Een outfit moet netjes geraffineerd en passend zijn. Opvallende outfits, accessoires en make-up horen niet bij de dresscode Tenue de Ville! 

De dresscode Tenue de Ville komt onder andere voor bij een bruiloft, opening of receptie. Het wordt de ene keer strikter geinterpreteerd dan de andere keer. Als je van plan bent om een feest te bezoeken waar de etiquette hoog in het vaandel staat, dan kies je uiteraard voor een strikte vorm van de etiquette. Zo heb je gegarandeerd een goede outfit aan die bij de dresscode past.   

De dresscode Tenue-de-Ville is in de essentie chique. De belangrijkste regel is dat de outfit één geheel moet vormen.

De geschiedenis van Tenue de Ville 

De dresscode Tenue-de-Ville is in de essentie chique. Tegenwoordig kunnen er binnen Tenue de Ville varianten ontstaan die modern-chic zijn. Een voorbeeld: een andere tint dan donkerblauw, zwart of grijs zijn nu vaker de norm dan uitzondering. De tint kan ook een lichter blauw zijn of een lichter grijs. Een pak kan zelfs een subtiel patroon bevatten.

Naast de verschillen in tinten en mogelijk een patroon, blijven sommige regels van essentieel belang. De belangrijkste regel: de outfit moet een geheel vormen. Dit betekent dat op een donker pak een lichter overhemd gedragen wordt. Ook dient de riem en dienen de schoenen op zowel elkaar als op het pak afgestemd te worden. 

Tenue de Ville tips voor mannen

 1. - Draag bij voorkeur een (maat)pak.
 2. - Donkere, effen kleuren worden als traditioneel beschouwd. Lichtere varianten van blauw of grijs zullen als modern-chic gezien worden.
 3. - Het is gebruikelijk om een overhemd te dragen dat lichter van kleur is dan het pak.
 4. - Draag een dress shoe. In dit geval een lage veter- of gespschoen van leer, met voorkeur een leren zool.
 5. - Denk aan de details: een stropdas is belangrijk en accessoires zoals een horloge horen erbij. Vergeet geen pochet toe te voegen: laat het matchen met je stropdas en/of shirt. Al deze zaken maken jouw Tenue de Ville outfit compleet.
 6. - Houdt het vooral subtiel en rustig, Kleed je liever iets te basic dan los te gaan met creatieve uitspattingen. 

Tenue de Ville voor heren 

Tenue de Ville is nette kleding voor overdag. Heren dragen tijdens deze dresscode een maatpak. Het is uiteraard toegestaan om te combineren en te experimenteren met kleding, maar zorg dat je niet teveel afdwaalt van de dresscode Tenue de Ville. Hoe subtieler de man zich kleedt, des te beter de outfit aansluit.

De donkere, effen kleuren maatpakken worden als traditioneel beschouwd. Hiermee zal je dus altijd goed voor de dag komen tijdens deze dresscode. Lichtere varianten zoals blauw & grijs worden meer als modern-chic gezien, dus houdt hier wel rekening mee bij de keuze van jouw outfit. Vroeger werd de kleur bruin afgekeurd tijdens deze dresscode, maar tegenwoordig mag dit gewoon. Strepen op een pak mag, maar houdt het subiel! Stippen, patronen of figuurtjes zijn een absolute no-go. Een Tenue de Ville dresscode hoort niet op te vallen! Tot slot mag zo'n maatpak twee- of driedelig zijn. Hierbij is een gilet dus optioneel.

Bij een maatpak wordt altijd een overhemd gedragen in een lichtere kleur dan het kostuum. Daarnaast is een strik of een das verplicht bij deze dresscode. Een stropdas is absoluut de eyecatcher en de manier om je persoonlijke smaak te acentueren. Het is hierbij belangrijk dat de stropdas goed past bij de kleuren van jouw (maat)pak. Een klein motief op de stropdas is toegestaan. Groffe accenten zoals strepen, figuurtjes of stippen worden afgekeurd op een Tenue de Ville outfit voor mannen.

Tenue de Ville herenschoenen

Brogue schoenen passen het best bij een Tenue de Ville outfit. Kies idealiter voor donkere leren schoenen met een bijpassende (leren) riem. Hierbij zou je kunnen denken aan een mooie veter- of gespschoen. De schoenen onder jouw maatpak zullen opvallen, dus kies deze zorgvuldig uit.

Ton-sur-ton 

Een veilige, maar zeker geen saaie keuze. Kies voor één kleur die de boventoon voert, zoals in dit geval blauw. De diepe blauwe kleur wordt versterkt door het frisse witte overhemd en de matchende pochet. Zorg altijd voor een gladgestreken overhemd en een strak geknoopte das. Essentieel voor een stijlvolle look. Vergeet ook niet het pak eventueel te laten vermaken waar nodig. 

Gedurfd in een dessin 

Zoals we eerder al zeiden, mag je tegenwoordig best afwijken van de standaard. Een krijtstreep is dankzij het traditionele karakter een perfecte keuze. Dit sluit uiteraard niet uit dat je ook mag kiezen voor bijvoorbeeld een subtiele ruit. Kies je voor een dessin? Zorg er dan wel voor dat de outfit een geheel vormt. Een warme, zachte tint voegt kleur aan je outfit toe zonder te scheeuwen. 

 

Tenue de Ville tips voor dames

Uiteraard zijn er ook tips voor de elegante dame die in Tenue de Ville stijl dient te arriveren:

  1. - Een nette jurk die over de knie valt. Qua kleuren zijn wit of pasteltinten een veilige keuze.
  2. - Een combinatie van een nette broek en blazer wordt toegestaan. Een rok en een blazer is ook mogelijk. Het wordt op prijs gesteld als de rok over de knie valt.
  3. Hakken of een subtiele laars vormen goede combinatiemogelijkheden met de hierboven genoemde tips.
  4. - Uiteraard zijn er details die de outfit compleet maken: een tasje dat aansluit bij de outfit of de outfit juist breekt. Mocht je een tasje nemen dat de outfit breekt: elegantie staat voor op en daarom dient de het tasje subtiel te zijn.
  5. Accessoires zoals een horloge, een ring of armbanden kunnen uiteraard. Zorg in dit geval dat het een fijne aanvulling op je gehele outfit is.

 

Tenue de Ville voor dames

Het is één van de oudste dresscodes die er bestaat. Een Tenue de Ville dresscode komt vaak voor bij bruiloften, recepties en openingen. De naam klinkt erg spannend, dus laat staan een Tenue de Ville outfit voor dames. Eigenlijk is het heel basic en eenvoudig. Bij deze dresscode zijn er oneindig veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat de outfit subtiel, netjes en passend is. Opvallende kleding, accessoires of make-up horen niet bij een Tenue de Ville dresscode voor dames.

Als je naar een feest gaat waar de dresscode niet strikt is, dan mag je waarschijnlijk gewoon een korte rok of jurk dragen. Als de dresscode strikt is, zijn korte rokken en jurken absoluut niet toegestaan! Officieel is het de bedoeling dat de rok of jurk op of over de knie valt. Een A-lijn rok wordt ook veel gedragen bij deze dresscode. Onder een rok of jurk wordt altijd een panty, maillot of kousen gedragen. Mocht het een warme dag zijn, mag de jurk of rok met blote benen gedragen worden, mits deze op of over de knieen valt. Mocht je alsnog besluiten om een panty te dragen, let dan wel op de kleur van de panty in combinatie met de rest van de outfit. Een te donkere panty is ongewenst. Hierbij kan je het best een matte, dunne huidskleurige panty dragen die je benen een egale, subtiel gebruinde tint geven. Jouw Tenue de Ville outfit moet natuurlijk ook gewoon lekker zitten.

Bij Tenue de Ville voor dames is het gebruikelijk om zachte kleuren te dragen, zoals lichtroze, lichtblauw of mintgroen. 

De meest passende schoenen bij een Tenue de Ville outfit voor dames zijn pumps. Deze schoenen zijn eenvoudig, maar dat is juist chic bij deze dresscode. Zorg dat de pumps matchen met jouw jurk en eventueel met je tas.

Tenue de Ville accessoires

Hierbij wordt men heel creatief, maar bij de Tenue de Ville dresscode is het juist het geval om niet op te vallen. Bescheidenheid siert bij deze dresscode, dus denkhierbij aan eenvoudige pumps, een kleine (envelop)tas en niet teveel kleuren in de kleding. Draag niet te uitbundige oorbellen, maar houdt het classy en eenvoudig. Alle accessoires dienen subtiel te zijn en te matchen bij jouw outfit. 

Een hoed is toegestaan bij een Tenue de Ville dresscode voor dames, maar niet verplicht. Over het algemeen zal dit op de uitnodiging staan of het gewenst is. Mocht een hoed niet jouw ding zijn, kies dan voor een mooi haaraccesspore in de vorm vane en bloem of corsage.

Tenue de Ville jurken

Heb jij besloten om een jurk te dragen in Tenue de Ville stijl? Goede keus! De lengte van de jurk is van essentieel belang. Officieel hoort de Tenue de Ville jurk op of over de knieen te vallen, maar dat betekent niet dat je een jurk moet dragen tot je enkels of kuiten. Deze dresscode is wat formeler, maar is ideaal voor een bruiloft of receptie, maar ook als er een strikte etiquette is. Veel vrouwen vinden een jurk die op de kuiten valt net iets te ingetogen, dus daarom wordt er veelal gekozen voor een jurk die op of net iets boven de knie valt. Korter is een absolute no-go, zowel in de traditionele als in de moderne opvatting!

Gratis verzenden & retourneren - 30 dagen bedenktijd - Bestel vandaag, morgen in huis
De belangrijkste tip voor zowel de gentleman als de elegante dame: voel je op je gemak binnen de stijl van Tenue de Ville. Dit betekent dat je creatief kan zijn met de hierboven genoemde tips. Het is belangrijk dat je een outfit samenstelt waar jij je goed bij voelt. 
Terug naar blog