COCKTAIL ATTIRE - OGÉR Meteen naar de content

Gratis verzending in Nederland en België

Welcome to our store

COCKTAIL ATTIRE

COCKTAIL ATTIRE

Cocktail Attire of simpelweg Cocktail verschijnt regelmatig op uitnodigingen. Het is zonder twijfel samen met Tenue-de-Ville één van de meest veelvoorkomende kledingvoorschriften, of eigenlijk kledingverzoeken. 
Cocktail betreft een semi-formele dresscode die de outfit voor zowel mannen als vrouwen voorschrijft. Hoewel deze dresscode het hele jaar door gedragen kan worden, verschillen de kleuren en stoffen per seizoen alsmede de formaliteit ervan.Deze dresscode wordt vaak gecombineerd met ‘Black Tie’- of ‘Tenue-de-Ville-voorschriften voor de heren. Afhankelijk van de formaliteit van het evenement draagt de dame bij het voorschrift ‘Black Tie’ een cocktail –voor de informelere variant- en een lange avondjurk voor de formele en chique gelegenheden. Bij de dresscode cocktail wordt altijd voor een cocktailjurk gekozen. De heer draagt een smoking of minstens een pak met das.

Voorschriften heren 

Bij Black Tie dragen de dames cocktailjurken of avondjurken. De heren immer een zwarte of nachtblauwe smoking. In tegenstelling tot de dames hebben de heren weinig keus. Wat juist in het voordeel kan werken.

Afhankelijk van de formaliteit en tijdstip van het evenement draagt u een pak of smoking.

Smoking

U draagt een smoking alleen in de avond. De officiële regels dicteren na 20:00. Deze mag zwart of donkerblauw zijn en dienen voorzien te zijn van zijden elementen zoals de revers en bijvoorbeeld de mouwknopen. Hieronder draagt u een smokingshirt. Deze heeft een zogenaamde blinde strook die ofwel geen knopen toont ofwel ruimte biedt voor speciale knopen. Een opstaande boord, de zogenaamde ‘vadermoordenaar’, is een pré, maar geen must. Vanzelfsprekend combineert u dit met dubbele manchetten met daarin het enige ‘sieraad’ dat u die avond toont: manchetknopen.

U draagt laklederen schoenen en donkere sokken. Uiteraard wordt het geheel afgemaakt met een zijden vlinderdas en bijpassend pochet. Belangrijk om in de gaten te houden is dat u bij het dragen van een smoking géén horloge draagt. Gezelligheid kent geen tijd. 

Pak 's Avonds

U draagt ’s avonds – wanneer het niet formeel genoeg is voor een smoking, of voor 20:00- een donkerkleurig pak. Dit kan blauw, heel donker-grijs of zwart zijn. Uiteraard met een wit overhemd én das. Het is aan u om te bepalen wat voor kleur das u hierbij combineert, alsmede of u voor een onopvallend of contrasterend pochet gaat.

Donkere schoenen zijn een must, alsmede sokken in eenzelfde kleurtoon.

Overdag

Wanneer u overdag geconfronteerd wordt met een cocktail dresscode dan wordt het wat gecompliceerder. Afhankelijk van de formaliteit draagt u een Tenue-de-Ville-outfit of onopvallend pak. Uiteraard geselecteerd op basis en stoffen volgens de laatste trends van het seizoen. Schroom niet om naar linnen of katoen te grijpen, wanneer de temperatuur dat toelaat.

U kunt ervoor kiezen om bij het dragen van een pak wél uw horloge te tonen. Dat zegt niet dat het minder gezellig is, of de tijd van groter belang is. Het is juist een gelegenheid om met trots uw meest dierbare sieraad te tonen.

Voorschriften dames

Wanneer er gekozen wordt voor een cocktailjurk begint de uitdaging. In het huidige tijdsbeeld zijn er allerlei vormen en maten, om niet te reppen over de kleuren, die gekozen kunnen worden. Wilt u geen flater slaan, dan zijn er enkele strenge wetten aangaande de cocktailjurk:

- De jurk bestaat uit één stuk.
- De jurk reikt op of tot onder de knie.  

The secret to dressing well for an occasion is to add polish, add a flourish and add something that lets everyone else know just how dedicated you are having a ball.

Verleden

In het verleden werd de cocktailjurk –voor deze daadwerkelijk zo heette- tot op de enkels gedragen. Wanneer deze 5 centimeter boven de enkel eindigde noemende men deze een jurk op ‘Tea Length’. Wanneer deze de enkel raakte werd de jurklengte benoemd als ‘Ballerina Length’. Laatstgenoemde kennen we tegenwoordig als de (lange) avondjurk.

Het was Christian Dior –en dus niet Coco Chanel, zoals u wellicht zou denken- die eind 1940 de moeder aller cocktailjurken ontwierp én de verbeeldende naam aan dit kledingstuk gaf. Het ontwerp is gebaseerd op de klassieke (lange) avondjurk, gekenmerkt door het decolleté en de blote schouders, met de lengte van een middagjurk. Waarmee we meteen op de initiële bedoeling van deze jurk komen. Deze was bedoeld als ‘tussenjurk’ op de vroege avond, tussen de middagjurk en avondjurk in.

Hedendaagse Cocktail attire

Tegenwoordig dragen we de cocktailjurk als voornaamste kledingstuk tijdens informele Black Tie-gelegenheden of wanneer we het verzoek krijgen de cocktail attire voorschriften te volgen. Het is uitgegroeid tot wellicht de meest voorname ‘chique’ outfit die we tegenwoordig tegenkomen, daar de lange avondjurk minder in trek is. 
De cocktailjurk mag, zoals de naam impliceert, feestelijkheid uitstralen en afhankelijk van hoe u besluit deze te combineren en wat uw doelen zijn voor de avond kan de outfit bescheiden, hip, stijlvol of sexy zijn. Minstens zo belangrijk: u kunt met de nodige styling uitstralen of u gast of gastvrouw bent. 

Kleur

Zwart is verreweg de meest favoriete kleur. Logisch, want zwart is altijd chic, maar ook erg veilig. U kunt, afhankelijk van het type gelegenheid én het seizoen, gerust kiezen voor opvallende kleuren als rood, paars, geel, groen en blauw. Let wel dat deze kleuren ook bij de tinten van uw teint passen.

Accessoires 

Bij deze dresscode is het van belang dat u er ook letterlijk een juweel van een outfit van maakt. Het is zaak uw kledij op te fleuren met de nodige accessoires. Hierbij kunt u denken aan een passende clutch, afgestemd op uw juwelen, jurk of schoenen. De juwelen zelf, deze mogen gezien worden, in zekere mate uitbundig zijn. U dient altijd hakken te dragen. Bij een formele gelegenheid zijn deze in lijn met de kleur van de jurk. Bij semi-formele gelegenheden kunt u contrasterend schoeisel kiezen.

Handschoenen zijn niet nodig alsmede het dragen van een hoed. Kiest u echter wél voor een hoofddeksel dan draagt u deze enkel en alleen overdag en gekozen op kleur van uw jasje.

Haar en make-up

Wilt u piekfijn voor de dag komen dan is een bezoekje aan de kapper en visagist voorafgaand aan het feest onontbeerlijk. U mag wat de make-up wat meer laten spreken dan op een doorsnee dag en het haar wordt veelal opgestoken gedragen.

 Overdag

Wanneer u overdag een cocktailjurk draagt, bijvoorbeeld naar een huwelijk of doopplechtigheid dan wordt u geacht een jasje te dragen. Dit kan van dezelfde of bijpassende stof en dito kleur zijn. Het staat u vrij hier eigen invulling aan te geven. Let wel dat u geen zwart draagt tijdens deze gelegenheden, alsmede is het raadzaam ivoor en wit te vermijden.

Reden om te allen tijde subtiel gekleed te gaan bij een dresscode is dat de kledij vooral bedoeld is als geste richting uw gastheer/-vrouw. Het is een goed principe van elegantie en klasse om niet meer op te vallen dan uw gastheer/-vrouw. Mocht u geen dresscode op de uitnodiging vinden of twijfelen aan de aard van het evenement, raadpleeg dan uw gastheer/-vrouw om niet voor verrassingen te staan. U kunt natuurlijk bij een van onze Oger stores binnenstappen en één van onze advisors om advies vragen.

Terug naar blog

Je winkelwagen

Voeg uw eerste product toe