WAT TE DRAGEN NAAR EEN BRUILOFT?

WAT TE DRAGEN NAAR EEN BRUILOFT?

Een bruiloft is een goede reden om de outfit uit de kast te trekken waarin je gegarandeerd indruk maakt. Niet te veel natuurlijk, want de dag draait immers om het echtpaar. Dit wil niet zeggen dat het (aanstaande) echtpaar niet van jou verwacht dat je er verzorgd uit ziet, in toon met de bruiloft. Om dit makkelijker te maken, wordt er vaak een dresscode vermeldt op de uitnodiging. Hou je hier altijd aan om te voorkomen dat je de plank totaal mis slaat. Sowieso not-done, is het dragen van wit.
Maar wat draag je dan wel naar een bruiloft?

BLACK-TIE

De eerste regel van een black tie event: Dress up! Als de uitnodiging zegt "black tie optioneel", is dit niet gemeend. Het is juist wat de host graag ziet, dit is echter een poging bescheiden te blijven. Wat je zoekt is een peak- of shawlrevers (nooit de notchlapel) gemaakt van een grove zijde of satijnen stof die matcht met de verticale lijn die loopt over de buitenste naad van de broek. Of je peak- of shawlrevers kiest komt neer op persoonlijke voorkeur, maar ook op jouw verhoudingen.

De jas moet één knoop hebben, maximaal twee, waarvan je alleen de bovenste behoort dicht te maken. De bovenste knoop behoort gesloten te zijn wanneer je staat en open wanneer je zit. De smokingbroek hoort geen riemlussen te hebben, omdat ze nooit gedragen mogen worden met een riem. Zorg dat de broek je perfect past, ongeacht riem. De broek moet eindigen op de schoen, die meestal gemaakt is van gepolijst zwartleder. En zorg ervoor dat jouw zijden sokken zwart zijn en net tot boven de kuit rijken, zodat er geen afleidende scheiding ontstaat rondom de enkel. De huid mag niet blootgesteld zijn, zelfs niet wanneer je zit. 

TENUE-DE-VILLE

Draag bij voorkeur een (maat)pak. Combinaties zijn toegestaan, maar valt af te raden. Hoe subtieler de outfit, hoe beter. Doorgaans zijn de kleuren van het pak effen blauw of grijs tot zwart. Bruin wordt tegenwoordig geaccepteerd, maar valt niet aan te bevelen. Daarbij draag je een gladgestreken shirt dat altijd lichter is dan het pak. Een das is verplicht, waarbij wederom in acht genomen moet worden dat het credo luidt: hoe subtieler, hoe beter. Qua schoeisel zijn brogues of gespschoenen de beste optie. Wederom van donker leder met een bijpassende riem. Een andere goede houvast is dat hoe formeler de bruiloft is, hoe donkerder de outfit.

CASUAL-CHIC

Naast het reguliere casual zie je met enige regelmaat casual chic op uitnodigingen staan. De toevoeging 'chic' verraadt al wat er anders is ten opzichte van de reguliere kledingvoorschriften aangaande vrijetijdskledij. Het is in feite een combinatie tussen smart casual en casual. Je mag je iets chiquer aankleden, zónder daadwerkelijk overdadig chic te worden. Een delicate balans, zoals je begrijpt. 

SUMMER-CHIC

De naam zegt het al: deze dresscode vind je terug op bruiloften die plaatsvinden in de zomer. Door de hogere temperaturen, geeft het echtpaar je kans om te kiezen voor luchtige stoffen en wevingen. Ze zullen verwachten dat je kiest voor zomerse kleuren, in plaats van donkerblauw of donkere bruintinten. Laat de temperatuur het toe? Dan kun je kiezen voor een nette bermuda. Combineer bijvoorbeeld met een linnen jasje, om toch netjes voor de dag te komen. Ook altijd goed: een witte chino met polo of pique-katoenen overhemd. 

HELP! DE UITNODIGING BEVAT GEEN DRESSCODE

Steeds vaker komt het voor dat het aanstaande echtpaar de kledingkeuze aan jou overlaat. Grijp deze kans vooral niet om dat versleten t-shirt of jeans met gaten uit de kast te trekken. Ook al hebben ze geen thema bepaald, er zal nog steeds van je verwacht worden dat je er verzorgd uit ziet. Kies bijvoorbeeld voor een jeans met een neutrale wassing, maar liever nog voor een chino. Combineer dit met een jasje, die je eventueel uit kan trekken als de situatie het toe laat. Ook handig: neem extra accessoires mee, zoals een pochet en das, mocht je ineens de enige casual-friday tussen de mannen in tuxedo zijn. 

Terug naar blog