MAATWERK MAAKT DE MAN
Normaal gesproken zouden we in dit jaargetijde omringd worden door bruiden en bruidegoms, want mei en juni zijn van oudsher de populairste trouwmaanden, met september als goeie derde. Door de coronacrisis zijn alle bruiloften op de lange baan geschoven, maar beetje bij beetje kan er nu toch weer getrouwd worden. Gelukkig maar. Nu ben ik bij mijn eigen huwelijk in twee valkuilen getrapt en daar wil ik anderen graag voor behoeden. Ten eerste had ik mijn vrouw nooit in Las Vegas ten huwelijk moeten vragen, want het is de minst romantische stad ter wereld. Ten tweede heb ik vanwege de haast waarin het allemaal moest gebeuren, de kans laten lopen om me een speciaal pak aan te laten meten voor de Grote Dag. (Voor de getuige van dienst maakte dat overigens niet zo heel veel uit, want dat was in ons geval de bejaarde organiste die niet alleen bijna doof was, maar ook zo goed als blind.)
Afijn, ik wil maar zeggen: maak niet dezelfde fout als ik. Zorg ervoor dat de mooiste dag van je leven zich niet alleen voltrekt op een romantische locatie, maar verschijn die dag ook knap in het pak. Het is tenslotte niet alleen de gelukkigste dag van je leven, maar waarschijnlijk ook de meest gefotografeerde. Mijn suggestie in dit geval: kies voor een maatpak. Ik ga er blind vanuit dat jij een geweldig atletisch figuur hebt, maar geloof me, bij geen elke man is het lichaam tot in de kleinste millimeter in balans. Er is altijd wel één hogere schouder, een iets bollende buik of een opspelend pianotoetsbotje omdat je ooit je sleutelbeen hebt gebroken. Daarom is de belangrijkste keus die je maakt bij het aanschaffen van een maatpak de keus voor je kleermaker. Een jasje is van zichzelf namelijk gewoon recht. Zodra jij het aantrekt, verandert het van vorm – het past zich aan aan jouw lichaam. Een goeie kleermaker, tegenwoordig maatwerkspecialist genoemd, zíet al bij binnenkomst dat je bijvoorbeeld lang bent en iets naar voren helt, waardoor je jasje in de nek naar achteren schuift (het zogenaamde schildpadsyndroom). Of hij signaleert dat je ene schouder lager is dan je andere schouder, wat bij vrijwel alle mannen het geval is (mijn linkerschouder is een ruime centimeter lager). Bij het opmeten kan een kleermaker daar rekening mee houden. In feite is het de taak van een kleermaker om alle oneffenheden, zowel klein als groot, optisch weg te werken. Ervaring is hierbij cruciaal. Voorbeeld: ben je een vaste bezoeker van de sportschool en beschik je over een imposante borstkas, dan gaan de revers van een jasje bollen zodra je dat jasje sluit. Dat is onvermijdelijk omdat jasjes uit het rek niet gemaakt zijn voor bodybuilders. Maar een kleermaker zal aan de binnenkant van het jasje een figuurnaad aanbrengen die het jasje als het ware over je borst trekt. Dat het lijkt alsof de stof van zo’n jasje om je heen valt – het hoogst haalbare.
Ben je van de school die juist breder wil lijken, dan kan een kleermaker dat ook voor je fiksen. Die voegt dan stiekem een halve centimeter stof toe aan beide zijkanten van het jasje, van je taille tot aan de schouder. De schouder wordt dan aan beide zijden een fractie over de bovenste spier in je arm getrokken. Het achterpand van het jasje neemt dan de vorm van een kelk aan en voìla, een Olympische torso waarvoor je niet eens naar de sportschool hoeft!
Zo zijn er talloze, vaak kleine punten die een goeie kleermaker niet alleen zíet, maar die hij met kennis en vakmanschap weet te boetseren tot het ideale pak voor jou. Dat combineer je vervolgens met je eigen wensen inzake de kleur en de stof. Als je in de zomer trouwt, is linnen de ‘koelste’ optie. Hou je niet van een kreukje in de stof, dan kun je uitwijken naar seersucker of jersey (ook wel tricot genoemd). Of heel origineel: zomertweed, dat is heel licht en flinterdun.
Keuzes te over kortom; een goeie kleermaker gidst je door al die opties. En mocht je twijfelen aan de haalbaarheid van dit alles, weet dat maatwerk tegenwoordig prima betaalbaar is. Voor een overzichtelijk bedrag heb je een broek en een jasje dat geheel aan jouw lichaam is aangepast. Nu nog een bruid zien te vinden, een ring kopen, op de knieën gaan en hoppakkee: er kan getrouwd worden in stijl.
Ben je benieuwd geworden naar ons maatwerk? Lees hier meer over.
Arno Kantelberg is hoofdredacteur van Esquire.
Als stijlpastoor van Nederland gidst hij mannen door het mijnenveld van de goede smaak. Om de week schrijft hij voor OGER als gast-redacteur een stijlrubriek op The OGER Journal.