HOE MASSIMO BOTTURA MODENA OP DE KAART ZETTE
Als je nog nooit van Massimo Bottura hebt gehoord, wordt het snel tijd dat je met hem kennismaakt! Grote kans dat je na het lezen van dit artikel een tripje Modena zult inplannen. Bij OGER houden wij van alles wat uit Italië komt, en dus is Mr. Bottura een man naar ons hart.
Osteria Francescana, zijn restaurant in Modena, vind je terug op nummer 2 in de The World’s 50 Best Restaurants en wordt gezien als de absolute parel van de Italiaanse gastronomie. Mr. Bottura nestelde zijn Francescana aan de Via Stella in 1995, om daar zijn vooruitstrevende blik op de Italiaanse keuken op de inwoners van de provincie Emilia-Romagna over te brengen. In zijn beginjaren werd hij echter gehekeld en belachelijk gemaakt door zowel de lokale bevolking als de Italiaanse gastronomie recensenten.
Zijn avantgardistische blik op de van oudsher simpele en ingetogen Italiaanse recepten werd niet begrepen. Het mooiste voorbeeld is zonder twijfel de ‘Tortellini walking into broth’, waarbij Massimo Bottura er niet voor terug deinsde om slechts zes tortellino’s te serveren. Voor de gemiddelde Italiaanse grootmoeder – nonna – daarentegen, is het vanzelfsprekend om een tafel vol van dit gerecht te maken.
De Italiaan probeert humor, kunst en het vertellen van verhalen te verwerken in zijn gerechten. ‘Oops, I dropped the lemon tart’ werd geboren doordat de dessert chef een zojuist geprepareerd limoentaartje op de grond liet vallen. De chef van dienst raakte in paniek, totdat Mr. Bottura hem kalmeerde en vertelde dat hij zojuist een nieuw gerecht het levenslicht had laten zien.
Toen de regio in 2012 werd getroffen door aardbevingen en ook de belangrijkste fabrieken waar Parmezaanse kaas – Parmegiano Reggiano – vervaardigd worden onder de getroffen locaties behoorde, liet Bottura van zich horen. Hij was vastberaden om de voorraden Parmezaanse kaas die nog intact waren te gebruiken om zo de fabrieken van de afgrond te redden.
Door de aardbeving zag de toekomst van deze fabrikanten van door wetgeving beschermde kaas er immers niet erg rooskleurig uit. Zijn relatief eenvoudige ‘Risotto Cacio e Pepe’, waar risotto en Parmezaan samenkomen groeide uit tot een gerecht dat via vele media werd gedeeld en een plekje kreeg op het menu in Osteria Franscescana. Bovendien kwam hij later dat jaar met de ‘Parmegiano Reggiano Night’, een avond waar restaurants over de hele wereld deze kaassoort extra aandacht gaven. Het resultaat: honderden restaurants hadden de kaas uit Bottura-land nodig. De Risotto Cacio e Pepe redde als sociale beweging de Parmezaan-industrie van de regio Emilia-Romagna.
Volgens ons maakt deze reddingsactie Massimo Bottura tot Italiaanse held. Door de jaren is hij uitgegroeid tot een gastronomisch duizendpoot. Zo zijn er meerdere kookboeken van zijn hand verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Never trust a skinny Italian chef’, maakte Netflix in Chef’s Table een iconisch portret over zijn verhaal en verschijnt hij op talloze food events, om zijn befaamde gerechten te laten proeven. Osteria Franscescana heeft bovendien drie Michelin sterren en mag zich het beste restaurant van Europa noemen. Oftewel: hier wil je eten!