Meteen naar de content

Online Outlet | 40% - 60% Korting

DRESSCODE: SMART CASUAL

DRESSCODE: SMART CASUAL

De lang aangekondigde uitnodiging ploft eindelijk op de mat. U opent de fraai vormgegeven invitatie en leest: Smart Casual. Een dresscode die niet per se lastig is, maar sterk onderhevig aan individuele perceptie.

Wat casual is voor de één, is een absolute no-go voor de ander en wat is dat 'smart' precies? Dat kan voor enige onzekerheid zorgen, een onnodige onzekerheid.

Verleden
Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden is Smart Casual ouder dan de meesten onder u zullen denken. De eerste keer dat Smart Casual de kop op stak was in 1924 in de krant van Iowa in de Verenigde Staten.

The Davenport Democrat and Leader kopte: "The sleeveless dress with three-quarter overblouses, in smock appearance completing it for street wear, is accorded various interpretations. It is at once practiced and gives a smart casual appearance." Deze alinea werd vergezeld door een tekening van deze stijl waardoor met zekerheid gezegd kan worden dat de stijl destijds al bestond.

Toch duurde het nog tot zeker 1950 voor deze dresscode gemeengoed werd. De stijl is in feite een aftakking van Business Casual wat in feite het kantoorequivalent is van Smart Casual. Daarmee wordt meteen het draagmoment duidelijk van deze dresscode: Smart Casual is bedoeld voor nette, informele gelegenheden. De dresscode Smart Casual betekent tenslotte ook letterlijk nette vrije tijdskledij.


 
Smart Casual is not an issue of inventory or classification but rather knowledge and good taste to understand the environment; demonstrating that Smart Casual during summer in Sardinia is different to Smart Casual during winter in Toronto.
 

Heden

Toch blijft vandaag de dag de exacte definitie van Smart Casual een lastige om exact uit te leggen. Over de gehele wereld hebben diverse autoriteiten op het gebied van kleding een vaste omschrijving proberen vast te leggen. The Guardian, GQ en de Cosmopolitan hebben elk een eigen interpretatie gegeven. Het meest dichtbij komt Brioni. Brioni legt Smart Casual treffend uit in het Engels:

“Smart Casual is not an issue of inventory or classification but rather knowledge and good taste to understand the environment; demonstrating that Smart Casual during summer in Sardinia is different to Smart Casual during winter in Toronto.” Amen, Brioni.

 

Heren

De heren gaan bij deze dresscode bij voorkeur gekleed in een nette broek, chino of jeans. Ook voor hen geldt dat de jeans dan wel een ingetogen karakter moeten hebben. Hieronder kunnen zij bijvoorbeeld klassieke brogues dragen of gespschoenen van Santoni vervaardigde. Een absolute must is een fris overhemd met een enkel manchet -dus zonder manchetknopen- dat natuurlijk in de broek gedragen wordt. Desgewenst kunt u dit beeld verrijken met een bijpassend jasje. Probeer de uitstraling van een pak te vermijden, dan bevindt u zich in het vaarwater van Tenue de Ville of Business Casual. Probeer daarom vooral in combinaties te denken.

Eventueel kunt u nog spelen met een pochet in een leuk kleuraccent. Een das is niet nodig, maar mag altijd. Het is raadzaam sneakers en korte broeken te vermijden.

Houd het als heer ingetogen qua kleur, het blijft een semi-formele attire. U kunt bij deze dresscode wel onverholen pronken met uw mooiste horloge.

Mocht u geen dresscode op de uitnodiging vinden of twijfelen aan de aard van het evenement, raadpleeg dan uw gastheer/-vrouw om niet voor verrassingen te staan. U kunt natuurlijk bij Oger of Oger Donna binnenstappen en één van onze advisors om advies vragen.

Dames

De dames dragen bij Smart Casual een nette trui of blouse, eventueel een speels jasje met daaronder een rok of pantalon. In sommige gevallen kunt u ook uitstekend uit de voeten met een fraaie jeans van bijvoorbeeld 7 for all Mankind. Ook merken als M-Misoni en Armani hebben een collectie die uitstekend bij Smart Casual aansluit. Als u besluit een nette jeans te dragen, dan is het raadzaam om in ieder geval een jasje bij u te hebben voor het geval de aangelegenheid chiquer uitpakt dan voorzien. Teveel bloot is een no-go bij deze attire.

Ideale kleuren voor Smart Casual zijn pastel- en bruintinten, donkerblauw met wat kleuraccenten als oranje, rood of wit. Vermijd sneakers, u hoeft niet per se op stiletto's te verschijnen, maar een nette schoen of laars is een absolute pré.

Wat betreft uw sieraden kunt u het best gematigd opvallende elementen kiezen. Het blijft een semi-formele attire.

Terug naar blog

Je winkelwagen

Voeg uw eerste product toe