Meteen naar de content

Exclusive Sale In-Store Only

Welcome to our store

DIT ZIJN DE IDEALE SCHOENEN VOOR ONDER JE ZOMERPAK

DIT ZIJN DE IDEALE SCHOENEN VOOR ONDER JE ZOMERPAK

‘Wanna know if a guy is well dressed?’, vroeg de legendarische Esquire-columnist George Frazier ooit aan zichzelf. Om zijn vraag zelf te beantwoorden met: ‘Look down.’ Het is belangrijk om goeie schoenen te dragen. Maar wat is een goeie schoen? Vroeger was de keuze vrij makkelijk. De regel luidde dat onder een pak zwarte veterschoenen horen. Never wear brown to town, zeiden ze van oudsher in The City, het financiële hart van Londen. Op die manier probeerden de Engelsen eigenlijk vooral het klassenonderscheid in stand te houden, want bruin is een kleur die met armelui wordt geassocieerd. Dat gold zeker voor bruine schoenen van suède, een materiaal dat ze in Engeland ook wel reverse calf noemen (suède wordt gemaakt van de binnenkant van de huid).

Die proletarische reputatie heeft suède in Nederland nooit gehad. In Italië ook niet trouwens. Uit dat land komt dan ook een suède schoen die geknipt is voor onder je kaki chino (die je draagt met blauwe blazer) of het linnen pak dat je eindelijk besluit aan te schaffen omdat die zomers in Nederland alsmaar zonniger worden. De vorm van deze schoen is uiteraard die van een instapper, want instappers hebben een ideale combinatie van casual en chic. Instappers horen bij de zomer, zoals snowboots bij de winter. Maar dit is geen klassieke instapper als een penny of tassle loafer, het is een instapper die zich onderscheidt middels de zool, die is lichtkleurig en van rubber. Dat rubber doet wonderen voor je tred (je gaat er automatisch lichtvoetiger van lopen) en de lichte kleur geeft je silhouet een sportieve dimensie, waarschijnlijk omdat we een lichte zool associëren met gymschoenen (je herinnert je ongetwijfeld nog de regel in je oude gymzaal: ‘Verboden voor gekleurde zolen’).
Instappers horen bij de zomer, zoals snowboots bij de winter.
 

Het materiaal van de schoen is van suède, om precies te zijn van kalfsleer. Dat suède geeft net iets meer textuur aan je uitstraling, het oogt wat ruiger dan glad leer. Zowel het Italiaanse Santoni als Loro Piana voeren zo’n suède loafer in de collectie. En hier komt het mooie: beide merken hebben ook een middelhoge variant. Die neigt naar de dessert boot, en misschien nog wel meer naar de klassieke, Engelse Wallabee, maar dan – laat dat maar aan de Italianen over – in een ‘fijnere’ uitvoering. Het bestaat uit twee delen: een deel waarin je als het ware stapt, en een deel dat de tong vormt. Dat geeft de schoen een minimalistische uitstraling, een belangrijke reden voor de aantrekkingskracht. Dit zijn schoenen waar je op kantoor én terras mee voor de dag kunt komen. En ik verzeker je dat je op de vraag ‘Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond’, nooit het antwoord zou krijgen dat stijlicoon Jules Deelder ooit gaf: ‘Nieuwe kopen.’ .

p.s. Bekijk ook even de verzorgende items voor sùede schoenen, van het merk La Cordonnerie Anglaise. Voor een snelle oplossing: dat borsteltje om je champignons mee schoon te maken, werkt ook prima voor een kleine beurt. 

Terug naar blog

Je winkelwagen

Voeg uw eerste product toe